Thredbo renovation nears completion

Posted on 23 August 2017

It took a giant crane, parked on a roadway far below our humble alpine inn, to manoeuvre into place the steel structure of what will be one of the great features of our Thredbo lodge renovation: the balcony. More than a decade after we were forced to block access to the lodge’s mini ‘balconettes’ due to their degraded condition, construction is almost finished on the new balcony areas that will once again open up some of the most glorious views in Thredbo for Schuss members and guests. All is expected to be finished and ready for occupation in time for the official start of the 2017 winter season on the June Queen’s Birthday long weekend.

At the time of writing, the steel frame and balustrades were in place, with just the flooring to go in. As readers will observe in the photos on this page, the new outdoor space off the living area is a fully-fledged balcony, extending some three metres out from the building. It is big enough to accommodate a dining table and chairs (we are currently in the process of assessing outdoor furniture options) and a new barbecue which, not a moment too soon, is being relocated from the former inconvenient barbecue position down on Level 3. As well as the main outdoor deck, steelwork for a narrower strip of decking off the dining room has also been installed. New upper level windows and sliding doors are now also in place, as well as a new horizontal window at the northern end of the living room, which for the first time will provide panoramic views down the valley towards Jindabyne.

Plaudits are in order for Andrew Fairfield-Smith and Nick Wilson of our builders, Fairidge, for an apparently flawless execution of the balcony steel installation – the most technically difficult and potentially fraught stage of the Schuss Thredbo renovation. Due to the steep gradient of the lodge site, the crane that put the steelwork in place had to be parked tens of metres below the lodge on Bobuck Lane. The alternative site for the crane, above the lodge on the Alpine Way, was rejected because the crane operator would have had virtually no direct vision of where the steel was being installed.

New carpet and kitchen/dining floor surfaces were due to be completed later in May. The charcoal coloured floor surfaces will beautifully complement the stylish internal timber features that were installed during Stage 1 construction in 2016. The new flooring will also include noise reduction features to minimise transmission of sound to the bedrooms directly below the dining room. The notorious ‘squeaking’ joist in the kitchen above Room 11 will be no more. The last major installation by the builders will be a canopy at the lodge entrance to provide much-needed shelter from the weather for arriving and departing guests. Meanwhile, the Schuss board has approved the purchase of new dining chairs and tables for the freshly renovated lodge. At the time of writing, we were finalising our furniture choices. Thus, we are very close to completion of a renovation that has been many years in the planning – and 18 months in the building – which we are confident will bring delight and comfort to current and future Schuss members and guests for decades to come. Winter 2017 bookings are now open for the new-look lodge. July school holidays and most of August are heavily booked, but there is space available at other times. For more photos of the rebuild, use the following link to our Facebook page: https://www.facebook.com/SchussSkiClubAustralia